Verschillende dieetvormen bij Nellensports

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende dieetvormen te vinden. Onze visie is dat ze allemaal voor en nadelen hebben. Als je ze goed gebruikt kun je ze allemaal door elkaar gebruiken om de voordelen maximaal voor je te laten werken.

Daarnaast is een dieet ook een persoonlijke keuze. De één zal zweren bij de ene vorm en de andere weer bij een andere vorm, maar laat 1 ding duidelijk zijn, voor alle diëten geldt: je zult altijd in een negatieve energiebalans moeten gaan zitten. Je eet dus minder dan je eigenlijk nodig hebt op een dag. Zelf zorgen we er altijd voor dat je nooit minder dan 80% van je dagelijkse benodigde energie binnen krijgt, in onze dieetadviezen.

Hieronder een uiteenzetting van de verschillende vormen die we gebruiken, wanneer en waarom we ze gebruiken en wat de voor en nadelen kunnen zijn.

 

Balans in je voedingspatroon

Voor veel mensen is dit stap 1. Wanneer je, voor mannen boven de 20% en/of voor vrouwen boven de 30% vet hebt, eet je simpelweg teveel. We starten dan met een gezond eetpatroon waarin we de maximale kcal inname voor je uitrekenen.We zullen (zo goed als) alle wensen meenemen in je schema, ontbijten met een boterham met chocopasta, iedere dag nog een koekje bij de koffie, alles kan erin mee worden genomen, tot op zekere hoogte natuurlijk. In de basis bestaat er geen slechte voeding. Niets op zichzelf is verkeerd, we eten alleen te veel en we bewegen te weinig. Voor veel mensen is het dus een kwestie van de balans vinden om weer rustig naar een gemiddelde van 15% of respectievelijk 25% vet te zakken.

Deze methode werkt fantastisch om mensen aan een gezonde levensstijl te laten wennen en om mensen weer op een gezond eetpatroon te krijgen, maar wanneer je echt wilt shapen, met zichtbare blokjes zullen we toch iets strenger moeten diëten.

 

Flexibel dieet

Het flexibele dieet is naar eigen ervaring echt heel fijn, je kunt alles eten waar je trek in hebt, zolang je maar ook echt alles optelt. Wij gaan zelfs zo ver dat we de BCAA’s invoeren. Het voordeel is dus duidelijk, als je trek hebt in een Oreo koekje kun je die lekker eten. Je moet alleen wel sterk in je schoenen staan om niet de gehele rol direct op te eten. Daarnaast moet je echt alles invoeren, de olie waarin je bakt of kookt en het precieze aantal gram pindakaas. En als je voor de 10e keer weer de pindakaas op je rijstwafel staat te wegen zal je zien, hoe vaak we nog smokkelen in een dieet, dus met de bekende knaag in de maag.

Wij gebruiken het flexibele dieet vaak wanneer we voor een wedstrijd of met de sponsor in het buitenland zijn, ook op een familiedagje kan het uitkomst bieden, al krijg je wel vragen waarom je toch die keukenweegschaal bij je hebt.

 

Hoog carbs – Laag carbs (hoog vet) dagen

Hoog-Laag dagen is waarschijnlijk ons meest gebruikte dieet. Alles zit erin, het is gemakkelijk, gevarieerd, het gaat nooit tegen staan en het belangrijkste het werkt gewoon echt goed. Deze methode gebruiken we om bij vrouwen van de 25% naar de 14% te zakken of bij mannen van de 15% naar de 8%. Willen we daarna dieper, voegen we simpelweg (meer) cardio toe, voor een grotere negatieve energiebalans.

We werken met 4 hoge carbs (koolhydraat) dagen, en 3 hoge vet dagen. Eiwitten zijn iedere dag ongeveer gelijk (tussen de 1.6 en 2.2 gram per kg vetvrije massa) de combinatie van de hoge koolhydraat en dan de hoge vet dagen, werken altijd goed, je krijgt per week gezien nog steeds alles binnen, maar omdat je per dag de focus verschuift, reageert het lichaam (in combinatie met die negatieve energiebalans) er toch heftig op, door onze overtollige vetreserves te verbranden. Je kunt deze manier van eten altijd volhouden, je hebt alle variatie, je kunt op hoge koolhydraat dagen de spiergroepen trainen die je extra aandacht wilt geven en als je op het vet% zit waar je altijd al van droomde, kun je gewoon doorgaan met het dieet, je verandert slechts de hoeveelheden zodat je op je onderhoudsniveau (BMR + fysieke inspanning) zit.

 

Hoog – Midden – Laag kcal

Het Hoog, Midden en laag dieet, spelen we met de hoeveelheid kcal die je per dag binnen krijgt. We berekenen jouw week-inname en daarmee dus een dag gemiddelde, dat is de kcal voor je 3 midden-dagen.

Vervolgens gaan we 2 dagen in de week 15% boven die kcal behoefte zitten en 2 dagen in de week 15% onder die kcal behoefte zitten. Daarbij hebben we het hoog en laag koolhydraten dieet hierin verweven. Op de laag-dagen, krijg je voornamelijk vetten en eiwitten binnen en op de hoog-dagen krijg je voornamelijk koolhydraten en eiwitten binnen. De midden-dagen zijn echt gemiddeld en hier krijg je van alle 3 de soorten ongeveer 33% binnen.

Deze dieetvorm gebruiken we graag als afwisseling met de “Hoog – Laag dagen”. Sommige mensen zweren bij de Hoog-Laag dagen en andere bij de Hoog-Midden-Laag dagen, het verschilt per persoon verschillen waar je je beter bij voelt, uiteindelijk is het een persoonlijke keuze

 

Ketogeen dieet

Wij maken onze eigen variant op het Ketose dieet. Wij gebruiken dit dieet altijd tijdelijk, om meters te maken naar een shoot of wedstrijd toe. Wij maken dit dieet met 6 dagen Hoog vet per week en daaraan zijn 2 variaties toegevoegd. Je kunt dan de 2 variatie schema’s door elkaar gebruiken en ook mag je 1 schema meer dan de ander gebruiken, dat is naar eigen inzicht. Daarnaast heb je 1 hoog carbs dag, deze is voor 1 dag in de week. Wij gebruiken dit dieet maximaal 6 weken, voor we weer teruggaan op een eerder dieet, of naar een volgende stap verder gaan. Dit vooral omdat we toch merken dat onze sportprestatie verminderen, tijdens een kort dieet maakt dat niet veel uit, de focus ligt dan op afvallen, maar voor het gehele jaar wisselen we toch graag af met andere goede dieetvormen, die beter bij ons passen.

Uitleg: De ketose staat voor de stand waarin het lichaam verkeert tijdens dit dieet. Dit houdt in dat het lichaam alleen maar energie haalt uit de vetten en eiwitten die je binnen krijgt. Dit betekent automatisch ook dat je geen koolhydraten binnen mag krijgen, omdat je anders de ketose niet bereikt en dus niet al je energie uit je vetten haalt, maar nog steeds uit je koolhydraten.

Koolhydraten zitten normaal gesproken in jouw voeding verwerkt. Je lichaam kan deze voedingsstof goed gebruiken voor energie. Zodra je deze voedingsstof helemaal of bijna helemaal uit je voedingsschema schrapt, heeft dit natuurlijk een effect op het verbrandingsmechanisme van het lichaam.

Omdat het lichaam geen koolhydraten heeft om te verbranden, gaat het op zoek naar een andere energiebron, namelijk de vetten. Doordat je lichaam geen koolhydraten gaat verbranden maar vetten, kom je automatisch in de vetverbranding terecht. Dit is gunstig aangezien je wilt afvallen.

Het is aannemelijk dat de beginfase van dit dieet erg zwaar valt. Je lichaam ziet dit namelijk niet aankomen. De laatste beetjes energie worden nog van de koolhydraten gebruikt, maar op een gegeven moment raakt die opslag leeg en put je je eigen lichaam een beetje uit, tot op zekere hoogte. Op dit moment voel je je waarschijnlijk heel moe, kan je humeur wat veranderen en zal je heel graag weer iets willen eten waar je normaal gesproken weer veel energie van zal krijgen.

Over dit punt moet je kunnen heen stappen, want er komt een moment waarop het lichaam de vetverbranding in werking heeft gezet. Op dit moment krijg je weer meer energie, voel je je fitter en je gaat resultaten zien waardoor je gemotiveerd blijft.

 

Vegan en/of vegetarisch

Voor de mensen die graag diervriendelijk en milieubewust willen eten maken we ook vegan en/of vegetarische schema’s. We snappen deze wens maar al te goed en zelf voegen we vaak een vegetarische dag toe in ons weekritme. Tegenwoordig worden we verwend met alle mooie producten in onze supermarkten, die ervoor zorgen dat je prima veganistisch of vegetarisch kunt eten zonder dat het na 2 weken erg saai en eentonig is. Nadeel van veganistisch of vegetarisch eten kan wel zijn dat het moeilijker wordt om aan je eiwitten te komen. Vaak vullen we dat op met een whey shake op basis van plantaardige eiwitten.

 

Bloedgroep dieet en/of intolerantie dieet

Op basis van je bloedgroep worden bepaalde producten af en juist aangeraden. Zelf maken we niet meer zo’n gebruik van dit dieet, we konden na veel klanten er toch niet de voordelen uithalen die we in het begin eruit hoopte te halen. Omdat er te weinig groepen zijn in het bloedgroep dieet wordt eigenlijk de gehele mensheid in 4 groepen ingedeeld en dat vonden we zelf te kort door de bocht.

Wel maken we graag gebruik van DNA (in) toleratie testen, deze is online beschikbaar en je hebt na inzenden van haarmonsters binnen 2 weken uitslag. Voor ons was dit echt een enorme uitkomst, omdat we de vinger er maar niet op kregen waarvan we precies last hadden, maar we hadden beide producten waar we last van kregen. Sommige zaken merk je maar heel minimaal, maar wanneer je naar een extreem laag vet% probeert te gaan, telt ieder product en iedere gram mee.

Op deze manier hebben we wel veel ervaring in zuivel en glutenvrije diëten, want er is toch best een groot aandeel mensen die hiervoor intolerant zijn.

 

Intermittent fasting

Intermittent fasting is een eetpatroon, waarbij je vast periodes afwisselt met periodes van eten. Belangrijk om te weten is dat intermittent fasting geen dieet is; het vertelt niet wát je eet, maar wanneer! Zelf combineren we het intermittent fasting weer met flexibel dieet.

Wij vasten zo’n 18 uur per dag en nuttigen dan onze maaltijden in 6 uur tijd, in 2 grote maaltijden. Soms kortten we dit vasten-raam in tot zelfs 4 uur. In het begin hadden we soms wel erge honger, maar dit verdween ook na zo’n 2-3 dagen. Daarna raakten onze lichamen eraan gewend.

Wat we zelf erg prettig vinden is dat je niet meer hoeft te stressen in de ochtend met eten, in ons geval hadden we gewoon meer tijd over. En in onze drukke leventjes tegenwoordig is dat soms best lekker zo in de vroege ochtend! Wel proberen we natuurlijk onze kcal inname tot ons te krijgen in die 4 tot 6 uur. En ook hier geldt, als je wilt afvallen, zul je in een negatieve energiebalans moeten zitten (ongeveer 300 tot 500 kcal onder je normale dag inname gaan zitten). Het voordeel is dat je met die 2 grote maaltijden echt vol zit en je krijgt wel even trek na een paar uur, maar als die weg is, dan blijft het gewoon weg.

Zelf vinden we Intermittent Fasting ideaal voor een dag wanneer we bijvoorbeeld een fotoshoot hebben of op een beurs staan. Omdat we beide nogal gevoelige darmen hebben en soms een opgeblazen buik krijgen na het eten, door helemaal niets te eten gebeurt dat natuurlijk niet en hebben we een lekkere smalle taille. Bij beurzen is het echt ideaal, omdat we vrijwel altijd na de beurs gaan uiteten en dan een flinke maaltijd nuttigen. Zo werken we relatief korte tijd onze kcal dag inname naar binnen en leveren we geen spiermassa in. Wel als kanttekening, we gebruiken tijdens de beurs in de vast periodes wel altijd BCAA’s.

Intermittent Fasting en trainen? Dit vinden we zelf totaal geen probleem, omdat we altijd pre-workout gebruikt en toch wel energie hebben. Maar ook wanneer je geen pre-workout gebruikt is het prettig trainen. Omdat IF ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel gelijkmatig blijft en daardoor heb je ook een geleidelijk energiepatroon. Wanneer je de dag ervoor geen enorm calorietekort hebt gecreëerd, heb je ook genoeg kracht en energie voor je training. Doe je wel een te groot tekort creëren, dan kan het wel voor wat krachtverlies zorgen.

 

Conclusie

Er zijn zoveel dieet vormen en ze werken allemaal op dezelfde manier, eet minder kcal dan je nodig hebt en je moet je vetreserves aanspreken. De truc is om een goede methode te vinden die bij jouw leven en levensstijl past. Wanneer je niet merkt dat je aan het diëten bent, in het gewoon onderdeel geworden van je levensstijl en dat zou iedereens echte doel moeten zijn, een gezonde levensstijl aanmeten waarin je kunt doen wat je fijn vindt op een manier die je niet als last ervaart!

Wil je hulp bij het aanmeten van een persoonlijk schema? Geen wens is te gek, alles kan uiteindelijk, zolang je ook de consequenties aanvaart. Stuur je email naar info@nellensports.com of kom gezellig langs voor een intake, zie https://evelienvanpelt.nl/product-categorie/afspraak/ voor het maken van een afspraak.